Vad önskas mest denna jul?




Inför julen så tar vi lite historia om den vitskäggige herre som kommer med allas klappar eller vem kan det vara?

Alla svenska barn känner till jultomten som en glad äldre herre, han kommer med julklappar iförd svarta stövlar, en röd/vit dräkt och stora röda kinder. Men vem är jultomten egentligen? Och var härstammar julen ifrån?

Legenden om jultomten börjar redan på 300-talet, då ett barn vid namn Nikolaus föddes. Ingen visste då att han skulle bli världsberömd som jultomten, mannen med alla julklapparna, men Nikolaus visade tidigt att han hade särskilda egenskaper. Som vuxen blev han biskop i Myra i det sydvästliga Lill-Asien.


Här ifrån gjorde han enligt legenden massor av goda gärningar. En av de gärningar som senare förenade Nikolaus som jultomte, eller present skänkare, var när han räddade en familj från fattigdom genom att kasta pengar in genom deras fönster om natten, men Nikolaus kunde mycket mer än så. Han kunde med Guds kraft väcka de döda till liv, och han kunde rädda sjömän från stormarna. Därför blev Nikolaus (senare kallad jultomten) utsedd till helgon och blev i första omgången mest hyllad av sjöfarare.


Nikolaus blir jultomten

Nikolaus var i första hand ett katolskt helgon. Under reformationen så protestanterna avskaffade helgondyrkan fick de svårt att droppa Sankt Nikolaus, eftersom han var så populär. Istället framställde de honom utan biskopshatt, och kallade honom jultomten. Det passade bra med tanke på att Nikolaus på sin tid hade dött i december, nu kunde han som jultomten förknippas med julen och julklapparna.

Så blev Sankt Nikolaus känd som jultomten i Sverige, och sådan blev han även spridd till USA. Dit spriddes hans historia via de holländska sjömän som lade till i New York. De kallade Sankt Nikolaus för "Sinterklaas", via översättningen till amerikanska blev han till "Santa Claus", den amerikanska jultomten.


Jultomten och julklapparna

Idag är jultomten känd över hela världen som den glada, äldre herren som kommer med julklappar till barnen. Jultomten blir använd i ett massivt omfång som ett kommersiellt blickfång mot jul, särskilt efter 1930, då Coca-Cola för första gången tecknade honom i sina reklamer. Där hade han ett stort vitt skägg, svarta stövlar, en tjock röd jacka och ett smittande skratt. Precis så som vi känner och älskar honom idag.

Trots allt finns det fortfarande en diskussion om var han härstammar ifrån. Sankt Nikolaus var ju från Lill-Asien, men idag blir han förknippad med snön och julen, därför kämpar både Kanada, Finland, Grönland, Norge och Sverige om rätten till att ha den gamla presentutdelaren boende. jultomten


 
 Lite historia om vår vän tomten som finns eller?! Nja blir nog inte så många fler klappar då vi bestämde att endast E och I ska få klappar detta år. Det känns så skönt slippa denna hets i år igen. Men vi får väl se saknar man dom så får vi väl ta igen det nästa år igen. Kommer dock på kneget att köra klappspelet 2 tärningar och vi slår om vem som ska få klapparna. I övrigt så önskar jag bara att släkten kan få va friska och krya och att man slipper en massa konstiga tankar. Känns dock som det är det minsta man ska oroa sig för.
Sen kommer den stora frågan vad blir årets julklapp månne? Själv så har jag rent ingen aning då jag inte följt med i diskussionen detta år. Men ska väl säga att jag köpte en till mig själv för en dyr slant då mobilen gick sönder för någon tid sedan. Återkommer efter julen med inlägg om årets julklapp. Önskar nu att så många som möjligt får en härlig varm jul.

  


Mackan














Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0